Books for Keeps

Lajla Rostad – Nekronauten

Posted by SkyWize den april 19, 2009

Åh, som jeg håper at forfatterne begynner å skrive gode, gamle gotiske romaner igjen! Lajla Rostad er et unntak – «Nekronauten» er en fantastisk bok! Den godeste grosserer Grock oppfører seg så merkelig, ja, man kan nesten tro han er besatt! Han har skiftet personlighet over natten og hans bekymrede datter tilkaller legen Janss (romanens hovedperson). Grosserer Grock blir funnet død dagen etter, men merkelig nok så ser liket ut til å ha ligget i minst en uke! Janss blir trukket inn i etterforskningen (og tiltrukket av grossererens datter), og tilkaller sin gode venn Jonas (som driver et asyl). Noen som aner «Dracula»-tendenser her…? Et etterforsker-par som er Sir Arthur Conan Doyle verdig.

Jeg skal ikke beskrive så mye mer av handlingen, men la oss bare si at det dukker opp flere merkelige lik, mystiske fotspor, opiumsbuler, og hemmelige selskap. «Nekronauten» utspilles ikke i vår tid, og antagelig ikke heller i vår verden. Motene er bisarre og nesten litt sadistiske, alle synes å gå med remmer overalt, og det er aller siste mote å ha en rem mellom anklene slik at man bare kan ta korte skritt. Det virker også som det er mennene som er mest opptatt av å kle seg moteriktig.

Jeg gjenkjenner flere trekk fra andre kjente romaner her, men hvorfor ikke! «Nekronauten» er en hyllest til den gotiske romanen, ikke en parodi. Det er lagt mye arbeid i språk og stiltone, det virker autentisk. En del seksuelle hentydninger som Mary Shelley og Bram Stoker aldri ville ha våget å sette på papiret, men romanen er vel gjennomført.

Den gotisk romanen lenge leve!

Reklamer

2 kommentar to “Lajla Rostad – Nekronauten”

  1. Mari said

    Kjenner jeg gleder meg allerede! 🙂

  2. Asgeir said

    Nekronauten anbefalest på det sterkeste! Handlingen driver framover slik at du nesten ikke klarer å legge boken fra deg. Mye mystiske hendelser og et stort persongalleri som er så godt beskrevet at du blir kjent med og husker personene ut gjennom boken!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: