Books for Keeps

The Graveyard Book

Posted by SkyWize den april 6, 2009

Jeg leste på bloggen til Neil Gaiman her forleden at «The Graveyard Book» var nominert til Hugo-prisen. Veien til capris.no var ikke lang, og i dag tok jeg årets første sykkeltur ned til postkontoret for å hente bokpakken.  «The Graveyard Book» var alt jeg hadde kunnet håpe på! Jeg måtte virkelig prioritere, lese eller se premieren på «Knight Rider»… Vanskelig valg, men boka vant!

«The Graveyard Book» handler om Nobody Owens. Familien hans blir drept av en skummel fyr mens han bare er en baby, og han vandrer avgårde til kirkegården. Der blir han tatt vare på av spøkelsene som bor der, og gjemt for den ekle fyren som forfølger han. Mye av boken handler om Nobodys (kalt Bod) liv på kirkegården. Han får en ny familie bestående av mor og far Owens, og blir beskyttet av den mystiske personen Silas. Det er ingen som vet hva Silas egentlig er, han står i en særstilling blant spøkelsene, ikke død, men heller ikke levende. Jeg tar meg selv i å under på hvem Silas egentlig var, om han har noen referanser til den virkelige verden.

Boken har veldig mange referanser til «Jungelboken». Bod må lære seg å leve på kirkegården, ta del i dagliglivet og få opplæring, akkurat som Mowgli måtte i jungelen. En av de tydeligste referansene er når Bod kommer over en gammel krypt, der en skapning vokter en skatt, og tar med seg en brosje. Brosjen bringer tydeligvis ulykke og Bod bringer den tilbake. Høres kjent ut…?

«The Graveyard Book» er fantastisk, spennende og sjarmerende, og inneholder akkurat passe mengder action, melankoli og drømmer.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: