Books for Keeps

Kvinne går til lege – mann går på by’n

Posted by SkyWize den februar 20, 2009

For et år (eller to) siden dukket denne boken opp som leseeksemplar i bokhandelen der jeg av og til jobber. Jeg husker jeg tok den med meg med et skuldertrekk, det virket som en merkelig bok som kun handlet om utroskap, men jeg kan love at jeg ble overrasket da jeg startet på den!

«Kvinne går til lege» handler om ekteparet Stijn og Carmen. De er unge, urbane og bor i Amsterdam. Samen har de en datter, Luna, på rundt to år. Hverdagen deres ser ut til å bestå av blant annet venner, fester, ferier og utroskap. Det vil si, helt til Carmen finner en kul i brystet og går til legen. Etter det består livet deres av kreft – og eh… venner, fester, ferier og utroskap. Synsvinkelen i boka ligger hos Stijn og den mannen er notorisk utro! Han benytter enhver anledning til å dra på byen og sjekke damer, drar de merkeligste løgner, gjør ALT for å komme seg ut av huset og ut på byen. Lenge var jeg svært sint på Stijn. Men det merkelige var at etterhvert som jeg leste, så begynte jeg å se andre nyanser ved ham også. Utroskapen hans ble en slags sikkerhetsventil for at han skulle greie å ta seg av kona og datteren når han var hjemme. Det er tydelig at Stijn ikke er en mann som trives med hjemmekos, bleieskift og matlaging, men han gjør alle disse tingene – samtidig som han sniker seg ut et par timer om kveldene for å treffe elskerinnen.

Tro nå for all del ikke at Carmen er en helgen, for også hun har vært utro. Riktignok ikke i samme utrekning som Stijn, men allikevel. De to er merkelig lykkelige sammen, tross alt.

Boken er skrevet i en slags magasin-stil, med små faktabokser her og der med personopplysninger. Den er rimelig lett å lese, men jeg må innrømme at jeg ble lei av faktaboksene etterhvert. Liten, kursivert skrift, urgh.

«Kvinne går til lege» er en bok jeg har et ambivalent forhold til. Stijn er en fryktelig, fryktelig mann, men samtidig så greier han jo å ta seg av Carmen hjemme helt til siste slutt. Han greier også å skjule sin utroskap nok til at Carmen ikke går rundt og er evig ulykkelig. De siste femti sidene i boken har jeg like store problemer med å lese hver gang. Det er så fryktelig, fryktelig trist… Prøv selv, og se om du greier det bedre enn jeg!

Og grunnen til at jeg husket denne boken nå? Det er selvsagt fordi oppfølgeren har kommet: «Enkemannen«. Gleder meg til å lese!

Ps: Glemte jeg å nevne at boken er en sann historie? Les mer på bloggen til Kluun (hvis du kan lese nederlandsk…)

Reklamer

2 kommentar to “Kvinne går til lege – mann går på by’n”

  1. Stine said

    Denne boken leste jeg i fjor eller året før det igjen (går litt i surr med alle bøkene), og jeg likte den godt. Men jeg kan dog ikke huske disse faktaboksene du snakker om.. Kan godt være at de var i den boken jeg lånte på biblioteket, men jeg kan ikke huske å ha bitt meg merke i dem i hvertfall. Jeg skal definitivt lese etterfølgeren. Takk for tipset! 🙂

  2. Siden jeg ikke fant noe innlegg om Enkemannen hos deg ennå, så poster jeg det her:
    Jeg synes også han oppførste seg som en idiot til tider, særlig i første halvdel av boken (Blir litt vel mye Roos, Dolly 1-5 og Natasja), men i siste halvdel viser han flere sider av seg selv, synes jeg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: