Books for Keeps

Susan Cooper – The Dark is Rising

Posted by SkyWize den juli 10, 2008

Da jeg var rundt tolv år var jeg en flittig bruker av folkebiblioteket. En dag mens jeg vandret langs hyllene med ungdomsbøker oppdaget jeg en ganske mørk, uanselig liten bok. Boken var Ursula Le Guins «Trollmannen fra Jordsjø». Jeg likte den så godt at jeg studerte listen over andre bøker i Luna-serien og gikk på jakt blant folkebibliotekets reoler. Etter et par bomskudd (mener bestemt at jeg først prøvde en bok som handlet om noen nakne, naive mennesker. UPDATE: dette må ha vært «Oora og Gaios» av Liv Margareth Alver! Blæh…) kom jeg over Susan Coopers «Mørket kommer», og for en leseopplevelse!!! Historien om Will Stanton som opplever merkelige ting rundt sin 11-års fødselsdag er uovertruffen. Aldri siden har jeg opplevd en så tett og nesten sakral stemning i en barnebok. Mystiske fugler som flyr rundt Will, dyr som knurrer mot ham og radioer som skurrer. Det nærmer seg jul og Mørket er på sitt sterkeste, men Will har sterke hjelpere på sin side. Han blir gitt et tegn som hjelper ham i kampen mot Mørket. Og når han han fått det første tegnet blir det snart flere.

«Når mørket kommer over oss, skal seks slå det ned, tre er fra sirkelen, fra veien er det tre. Bronse, tre og jern, vann, ild og stene, fem skal tilbake, en skal gå alene.»

«Mørket kommer» er nok litt Ringenes Herre-aktig, men istedenfor en ringsøker har vi en tegnbærer. Jeg kommer aldri til glemme hvordan denne boka påvirket meg, mange år etter at jeg leste den husket jeg fremdeles det meste av handlingen, men forfatter og tittel hadde forsvunnet fra hukommelsen… Biblioteksvar ble løsningen, og for litt under et år siden satt jeg meg min komplette Susan Cooper – «The Dark is Rising Sequence» i hendene. Jeg leste døgnet rundt og kunne ganske snart konkludere med at serien var like bra som jeg husket den.

Mørket kommer-serien består av fem bøker, men det er den som heter «Mørket kommer» som er i særklasse blant fantasylitteratur. De fire andre, «Lysets ridder», «Flammesverdet», «Havheksa» og «Grå konge» er absolutt lesverdige, spesielt for de som er glad i Kong Arthur-myter (og det er jeg… ;)) Merriman Lyon er en gjenganger i alle fem bøkene og han kan lett tas for å være Merlin.

Dessverre er ikke denne serien tilgjengelig i norske bokhandler lenger, og det synes jeg er trist. Inntil for noen måneder siden var de to første bøkene i serien, «Lysets ridder» og «Mørket kommer» fortsatt i salg, men nå er det slutt. Heldigvis for norske biblioteker! Såvidt jeg kan se så er det mange som fortsatt har denne serien på sine hyller, fortsett med det!! Kassering forbudt…

Reklamer

2 kommentar to “Susan Cooper – The Dark is Rising”

  1. rikke said

    Oj, det må være samme serie som jeg hadde akkurat samme forhold til da jeg var liten… Jeg husker handlingen veldig veldig vagt, har bare den her følelsen av hvor utrolig bra jeg syns det var. Ekstremt skummelt, det var noe med at det var farer som lurte overalt, og hvem som helst Kunne være en av de slemme… Har tenkt på serien innimellom siden, men ikke klart å huske hverken forfatter eller titler. Så takk for det! Tar meg kanskje en tur på biblioteket og sjekker det ut 🙂

  2. SkyWize said

    Det er alltid like morsomt når man gjenoppdager barndommens gode bøker! Dette er en av de seriene jeg leste som barn som var akkurat like spennende i voksen alder! Barnebokinteresserte som bor i Oslo-området bør forresten møte opp på Norsk Barnebokinstitutts omvisning under Kulturnatten den 26. september. STOR sjanse for å oppdage noen glemte skatter der!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: