Books for Keeps

Sara Johnsen – White man

Posted by SkyWize den juli 3, 2008

Bilde av bokomslag

Sara Johnsen er en norsk forfatterinne og «White man» er hennes første roman. Hun er nok mer kjent som filmregissør (Vinterkyss) enn hun er som forfatter. I denne romanen har hun skrevet om mange turisters mareritt, og jeg vil ikke anbefale noen å ta med seg denne boka på ferie på en tropisk øy!

«White man» handler om flere personer. De første kapitlene handler om paret Cathrine og Thomas som reiser på ferie med sin lille datter. De hygger seg, men føler seg etterhvert truet av en ung mann som synes å følge etter dem. Ferien ender så grusomt at jeg får frysninger langt inn i margen når jeg tenker på det. Romanen fortsetter sett med Josephs øyne, det er han som har kallenavnet «White man». Vi får høre om hans oppvekst på øya, hans forhold til familien og spesielt faren, og om hans kjærlighetsaffære med den hvite turisten Susan. Synsvinkelen skifter en tredje gang og vi får høre Susans historie. Synsvinkelen fortsetter å veksle mellom disse tre gjennom resten av romanen.

Det som virkelig imponerer meg er Sara Johnsens evne til å leve seg inn i karakterene sine, hun skifter språk og fortellemåte for hver av dem, og det er disse skiftene som gir dem liv. Thomas og Cathrine fremstår begge som litt sutrete, nevrotiske i forhold til hverandre og følelsene sine. Joseph er mer et barn, ofte uforstående, mens Susan er tydelig syk, nesten litt schizofren. Dette er ikke en romantype som jeg vanligvis liker, men forfatteren har virkelig maktet å beskrive disse menneskenes skjebner på en fantastisk måte. Pass opp for tilfeldigheter….

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: