Books for Keeps

Jane Eyre – BBC-serien

Posted by SkyWize den juli 2, 2008

Jane EyreEn liten avstikker fra bøkene her, men jeg så hele «Jane Eyre» i går og i forigårs og serien er fantastisk!! Den gikk på norsk tv for ikke så altfor lenge siden, men jeg fikk den ikke med meg da. VI merket det i bokhandelen dog, det var mange kunder som spurte etter «Jane Eyre» i bokform, men den er helt umulig å få tak i. Vi hadde tilfeldigvis et eksemplar inne av lydboken, men det var på langt nær nok. Den eneste utgaven som lå inne i bestillingssystemet var som en del av «Romance Classics»; en serie som samler, eh, ja… romantikkens klassikere. Serien kommer som pakker på fem eller seks bøker, på engelsk og den koster 149 såvidt jeg husker. Sånn sett skulle man jo tror det var verdt det for å få tak i én av bøkene! Dessverre er serien billig, ser billig ut og er bortimot umulig å lese fordi teksten er ekstremt liten og trykket over hele siden slik at man må «brekke» boka for å få lest det i midten. (Ja, jeg er skyldig i å ha kjøpt denne serien selv. Den er pakket i plastikk, så who knew…?)

Det var en digresjon, tilbake til min elskede «Jane Eyre»! Jeg har den på dvd, og hele serien er sammenhengende, dvs. ingen episoder eller rulletekster som f.eks BBC’s «Stolthet og fordom» har. GJør underverker for seeropplevelsen. Jeg fikk sommerfugler i magen flere ganger mens jeg så den, selv om «Jane Eyre» ikke er blant de mest romantiske bøkene jeg vet om. Jeg er litt skuffet over at årene hennes på Lowood blir så raskt forbigått. Jeg synes Jane Eyres vennskap med Helen har mye å si for oppfatningen leseren får av henne, og hele den unge perioden i Janes liv blir altfor raskt oppsummert. Det er vel kjærligheten serieskaperne så på som det viktigste…

Det andre (og siste) ankepunktet mitt er: hvor i alle dager har BBC funnet disse skuespillerne? De er flinke, men de har ikke utseendet helt med seg for å si det pent. Mr. Rochester er ingen Mr. Darcy, han kan i beste fall sies å være «rufsete». Jane Eyre er ikke bare «plain», som hun skal være, men kvinnen som spiller henne har jo ingen hake! Overleppen stikker minst en centimeter frem over underleppen og hun ser svak og ubestemt ut. MIN Jane Eyre er bestemt og sterk, om enn ikke akkurat vakker. Og her ligger nok grunnen til at jeg sto over serien når den gikk på tv… Jeg foretrekker BBC fremfor Hollywood allikevel da. Kanskje BBC forsøker å være en motvekt til alle de pene menneskene Hollywood viser frem?

Min oppfatning av skikkelsene jeg har lest om står ikke alltid i forhold til verken BBC eller Hollywoods versjon av dem. Jeg har fortsatt skuffelsen over Legolas i tankene, og jeg frykter med gru Twilight-filmen. En vakker bok kan lett bli idiotisk og overdreven på film. Time will tell!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: