Books for Keeps

Roslund & Hellström – Jenta under byen

Posted by SkyWize den juni 30, 2008

Jenta under byenDette er en fantastisk bok! «Jenta under byen» er en spennende krim, samtidig som den er et innlegg i debatten om gatebarn. Boken starter, som krimmer ofte gjør, mede et ivlik. Liket av en kvinne blir funnet i sykehusets kjeller, hun er full av knivstikk og halvveis oppspist av rotter. Delikat… Etterforskeren som har saken, Ewert Grens, har nok å gjøre fra før når han får dette mordet dumoet i fanget. Bedre blir det ikke når 43 limsniffende gatebarn fra Romania blir dumpet midt i byen. Ewert får ansvar for å løse denne gåten også, i tillegg til at han sliter med egne problemer. Han er en litt typisk politihelt: usunn mat, lite søvn, personlige problemer, men får en ekstra dimensjon når man leser om forholdet han har til sin kone. (Skal forsøke å ikke ødelegge for mye av spenningen for andre lesere!)

Jeg merker at jeg sympatiserer med alle i denne boken, både de som bor over og under Stockholms gateplan. Det er tydelig at Roslund og Hellström vil sette fokus på gatebarn generelt, og at de vil vise at gatebarn eksisterer flere steder enn i Romania. De 43 gatebarna som har blitt dumpet i Stockholm blir mest en bihistorie, men det gjør vondt langt inn i sjelen når stakkarene blir sendt tilbake på første fly med nok en skrekkopplevelse i bagasjen. Er det så umulig å hjelpe dem…?

Fokuset på selve mordet glir litt unna etterhvert, det er tydelig at forfatterne legger vekt på andre ting. Oppklaringen er heller ikke særlig overraskende, men dette er allikevel en krimbok i «høyere sjikt». Språket er godt, all ære til oversetteren, og korrekturleseren har også gjort en rimelig god jobb (jeg fant én eller to feil, altså ikke verst!). Vanligvis er jeg sjokkert over antall skrivefeil og alle de setningene som har mistet sin opprinnelig mening når jeg leser oversatt litteratur (med Denise Minas «Dødtid» som foreløpig lavmål), men «Jenta under byen» holder mål. Les les!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: